Wednesday, November 7, 2012

Maitsev õuna-kaneeli kringel

Mmh, pikk vahe on jäänud blogi pidamisse. Niiiiii palju asju on kogu aeg teha, et lihtsalt ei jõua kuidagi oma postituste ja piltidega siia. Proovin nüüd uuesti, sest kes ei proovi see ...mis iganes.
Niisiis, mõned päevad tagasi sai taaskord küpsetatud kringlit. Varasemalt proovisin martsipani-pohla pärga ja seekord kaneeli-rosina pärga, mõlemad retseptid on pärit sellest blogist http://toiduteemal.blogspot.com/2011/11/kringel-poimi-punu-taida-naudi.html
Mina lisasin õunu ka kringlisse, arvestades seda, et hetkel on õunahooaeg.

  Lihtne kringitainas eelkergituseta
250 ml piima
25 gr presspärmi või vastav kogus kuivpärmi
1 dl suhkrut
0,5 tl soola
100 gr võid
1 suurem  muna
450-500 gr jahu
Määrimiseks muna
Lahusta pärm käesoojas piimas.
Kuivpärmi kasutamisel sega kuivpärm vähese jahuga ning sega veidi soojema piimaga kui presspärmiga tehtaval tainal (ca 42 kraadi võib kuivpärmi puhul olla vedeliku temperatuur)
Sega juurde muna, sool ja suhkur.
Lisa umbes pool jahukogusest ning klopi tainas ühtlaseks. Kloppimine aitab ka tainasse sideainet moodustada. Pidevalt sõtkudes lisa ülejäänud jahu, kuid jäta ca 1 dl jahu veel alles. Lisa toasoe pehme või  ning sõtku see taina sisse. Viimasena lisa vähehaaval allesjäänud 1 dl jahu, kuid timmi täpne jahukogus paika vastavalt taina paksusele, kuna jahude niiskusesisaldus on erinev ning vahel kulub jahu vähem. Tulemuseks peaks olema parajalt paks, kuid siiski õhuline ja vormitav saiatainas. Sõtku tainast, kuni see lööb käte ja kausi küljest lahti ning muutub läikivaks ja elastseks.
Kata tainakauss toidukile või rätiga ning jäta sooja kohta kerkima, kuni tainas on vähemalt kahekordseks kerkinud.
Valmista kringlitainas ja rulli see jahusele lauale ristkülikukujuliseks.
Täidise jaoks läheb vaja:
100 gr pehmet võid
100 gr vees või rummis leotatud rosinaid
150 gr väikeseid õunatükke
2 tl kaneeli
1-1,5 dl (pruuni suhkrut)
Sega toasoe või suhkru ja kaneeliga. Määri spaatliga võisegu tainale. Raputa peale eelnevalt vees või rummis leotatud ja kurnatud rosinad ja õunatükid. Keera tainas rulli, vajuta rull veidi lapikuks ning lõika pikkupidi kolmeks ribaks nii, et ülemine ots jääb lahti lõikamata. Punu palmik keerates lõikepinda võimalikult väljapoole. Vormi palmikust kringel, tõsta see ahjuplaadile ning jäta vähemalt pooleks tunniks sooja kohta kerkima. Kerkinud kringel määri veega segatud lahtiklopitud muna või munakollasega ning küpseta eelkuumutatud ahjus 180-200 kraadi juures ca 25 minutit.

No comments:

Post a Comment